Wat maakt Pacific Ocean Scuba Diving in Costa Rica zo onmisbaar?

Duiken Costa Rica
Alles, Alles inclusief, Blog Costa Rica, Costa Rica, Duiken Costa Rica, Duikplaatsen, Duikvankanties, Hotels Costa Rica, Liveabroad Costa Rica, Reiswinkel

Wat maakt Pacific Ocean Scuba Diving in Costa Rica zo onmisbaar?

Duikfanaat Joan Borreli legt uit waarom de Pacifische kust voor haar het beste duiken in Costa Rica biedt. Bekijk hier haar favoriete duikspots in de Stille Oceaan.

Als mensen dromen van duiken in tropische oorden, dan stellen ze zich helder, turquoise water voor, kristalhelder zicht en felgekleurde koraalriffen met overal ronddartelende kleurrijke vissen.

Dit is wat je vindt in veel duikbestemmingen over de hele wereld; het Caribisch gebied, Azië, Hawaii, Australië en meer.

Dus waarom duiken in Costa Rica? Waarom zou je jezelf kwellen met koelere watertemperaturen, schokkeriger water, koude opstromingen en een matig zicht?
Omdat duiken in Costa Rica ongelooflijk is!!

“De Pacifische kust biedt het beste duiken met het hele jaar door geweldige plekken om naartoe te gaan. Er zijn een aantal goede plekken in het noorden en waar wij zijn aan de centrale Pacifische kust, evenals Caño eiland dat de thuisbasis is van veel mooie roggen en haaien.” Georgia King, Oceans Unlimited

Georgia King, de opleidingsdirecteur van Oceans Unlimited in Quepos aan de Pacifische kust van Costa Rica, is het daarmee eens.

“Costa Rica biedt een geweldige mix van duiken met een ontzagwekkende riftopografie, grote pelagische bezoekers waaronder haaien en roggen, evenals een verbazingwekkend macroleven van naaktslakken, rifvissen en meer. Bovendien hebben we een walvisseizoen van acht maanden, wat nergens anders in de wereld voorkomt”, zegt ze.

De beste manier om het duiken in de Stille Oceaan te vergelijken met het duiken in het Caribisch gebied is door het tropisch regenwoud te vergelijken met bijvoorbeeld het gematigde woud in de Verenigde Staten. Het gaat allemaal om dichtheid versus diversiteit.
In de bossen van Pennsylvania is de kans groot dat ik witstaartherten zie, grijze eekhoorns, eekhoorns, misschien een wasbeer. Ik zie er waarschijnlijk veel, heel veel, maar verder niet veel.

Als ik een wandeling maak in Carara National Park in Costa Rica, kan ik agoutis, neusberen, pekari’s, jaguarundis, buideldieren, vleermuizen, ocelots, tapirs, muizen, luiaards, herten, brulapen, spinapen, kapucijnaapjes, margays, pacas, tamanduas, gordeldieren, en nog veel meer tegenkomen. Maar, ik heb de meeste kans om slechts één of twee individuen van elke soort te zien.

De Stille Oceaan is het tropisch regenwoud van de zeewereld.
75 procent van alle soorten zoutwatervissen leeft in de Stille Oceaan.

De Stille Oceaan is de grootste en oudste oceaan ter wereld. Hij beslaat 51 procent van onze planeet. Dat is een grote achtertuin voor al onze vrienden met vinnen, schelpen en tentakels om in te spelen.

Dit is waarom Costa Rica zo’n betoverende plek is voor duikers.
Daal 60 voet naar beneden en je kunt je vergapen aan een reusachtige Pacific manta, een enorme school gevlekte adelaarsroggen, verpleegsterhaaien, witpunt rifhaaien, stierhaaien, zeeschildpadden, enorme scholen makrelen, vorstelijke koningin-angelvissen, loerende murenen, geheimzinnige octopussen, en dansende scholen inktvissen. En dat is in uw eerste 30 minuten.

Ga verder naar de lava formaties en raak gefixeerd op delicate zeepaardjes, kleine blennies die in en uit hun holen springen, en kantachtige wenkkrabben die zich een weg banen over paarse zeesterren.

De mogelijkheden om deze brede waaier van soorten te zien zijn normaal.

Mijn top plaatsen om te duiken in Costa Rica:
1. Caño Eiland

La Isla del Caño (Caño Eiland) ligt op 45 minuten met de boot van Drake Bay in de zuidelijke Stille Oceaan.

Het weer heeft invloed op het zicht en kan erg variëren. Het zicht varieert van 20 tot 90 voet.

Ik hou van Bajo del Diablo met zijn gebied van uitgestrekte rotsformaties die pieken en dalen en kronkelende kanalen creëren. De meeste duiken zijn op 55-90 voet, maar ervaren duikers kunnen dieptes van 150 voet bereiken. Deze duikstek is geweldig voor de grote vissen: zwartpunt rifhaaien, Pacific manta’s, oceanische baarzen en zelfs hamerhaaien.

Coral Gardens is een goede duikplaats voor minder ervaren duikers of voor hen die een nachtduik willen maken. De diepte varieert van 15 tot 40 meter met gemakkelijke condities en een mooi scala aan kleurrijke tropische vissen, verpleegster haaien en schildpadden.

“Aan de Pacifische kant van Costa Rica kun je een fantastische selectie van zeeleven verwachten, waaronder haaien, mantaroggen, bultrugwalvissen en ook de walvishaai. De zuidelijke Pacifische zone rond Isla del Caño is het best te ervaren rond augustus/september voor een grote kans om de bultrugwalvissen te zien.” Adam Baker, een duikliefhebber in Costa Rica sinds 2009.

El Barco Hundido (gezonken boot) is een coole duikplaats die tussen 40 en 75 ft. diep ligt. Het was ooit de plaats van een gezonken schip (allang verdwenen), en heeft nu diepe rotsformaties die worden bezocht door enorme scholen gorzen en makrelen, reuzenbaarzen, schorpioenvissen, octopussen, mantaroggen en zeeschildpadden.

2. De Catalina Eilanden

Gelegen op 30 minuten voor de kust van Playa Flamingo in Guanacaste liggen de prachtige Catalina Eilanden. Ze zijn de thuisbasis van 16 verschillende duikstekken.

Net als bij Caño, kan de zichtbaarheid variëren tussen 20-90 meter met 50-60 als de norm op een goede dag.

“Las Catalinas heeft alles van zeepaardjes tot bultrugwalvissen. De specialiteit van dit gebied voor duikers is de Pacific Giant Manta Rays die seizoensgebonden zijn van december tot april. In het algemeen zijn er in deze tijd van het jaar zo veel soorten roggen te zien in grote aantallen. Ook zien we het hele jaar door witpunt rifhaaien samen met reusachtige scholen Latijnse knorhanen, grootoogmaki’s, murenen en verschillende soorten kogelvissen om er maar een paar te noemen”. Phil O’Shea, Scuba Dive Costa Rica

Alle duikstekken hier zijn goed, en de dive masters zullen duikers leiden naar de stekken met de beste condities voor die dag.

Deze eilanden fungeren als een schoonmaakstation voor grote zeedieren. Pacifische manta’s, scholen barracuda’s, grote haaien, en zelfs grienden zijn hier te vinden. De Catalina’s zijn ook fantastisch voor roggen, waaronder reuzenmanta’s.

3. Isla Murcielago (Vleermuis Eiland)

Klaar voor de “Big Scare”? Dat is hoe de lokale duikers Isla Murcielago noemen. Het eiland ligt op ongeveer een uur rijden van Ocotal in het noorden van Guanacaste.

Deze duikstek is alleen voor zeer ervaren duikers. De gemiddelde zichtbaarheid is 30-100 voet, de watertemperatuur schommelt rond 80 graden Fahrenheit en veel grote vissen komen naar Bat Island.

Duikers kunnen stierhaaien, tijgerhaaien, Pacific manta’s, zeilvissen, marlijnen, en reusachtige scholen makrelen, ladyfish, snapper, en spadefish zien.

Murcielago is de oudste geologische site in Costa Rica en ook de meest winderige plaats. De tocht ernaartoe kan woelig zijn en uit het water terug op de boot stappen kan een spannende rit zijn.

Het eiland staat garant voor een ervaring die je nooit zult vergeten.

4. Cocos Eiland

Cocos Eiland ligt op ongeveer 36 uur varen van Costa Rica. Het is een van die once-in-a-lifetime bestemmingen die geen enkele fanatieke duiker mag missen.

Jacques Cousteau noemde Cocos Eiland het mooiste en spannendste eiland ter wereld.

Het eiland is het thuis van haaien, roggen, tonijn, dolfijnen, walvishaaien en een enorme diversiteit aan pelagische soorten.

Duikers moeten een “stay-on-board” trip plannen aangezien er geen accommodaties op het eiland zijn.

Elke duik op Cocos is een driftduik en een haaienduik. Stromingen voeren duikers door het heldere water en haaien in overvloed op elke locatie.

Het water is zo helder dat tropische vissen als de engel, papegaaivis en de pijlstaartvis glinsteren.

Als hamerhaaien je ding zijn, zet Cocos dan in je agenda en ga erheen.

Als je van vogels houdt (zoals veel duikers doen), zijn er vijf endemische vogelsoorten die nergens anders ter wereld voorkomen dan op Cocos Eiland. Ga daar ook eens kijken.

De Pacifische kust van Costa Rica is ook ideaal om te leren duiken. Het is niet alleen voor ervaren duikers en experts.

Er zijn aan de hele kust duikorganisaties die allemaal PADI-certificaten aanbieden.

Phil O’Shea is de eigenaar van Scuba Dive Costa Rica in Flamingo en Tamarindo in Guanacaste. Hij is een PADI Cursus Directeur die gekwalificeerd is om les te geven op alle niveaus, van beginners tot instructeur en technische cursussen.

“Onze duikboot kan in 15 tot 20 minuten naar alle duikplaatsen varen. Hier hebben we de juiste diepte en omstandigheden voor alle niveaus van duikers, dus als het gaat om het leren duiken hebben we de perfecte omgeving,” zegt hij.

“Costa Rica’s duikomgeving, vooral hier bij Las Catalinas, is geweldig voor instapniveau’s zoals Discover Scuba Diving en Open Water cursussen vanwege de gemakkelijke en geweldige duikomstandigheden. Het duiken hier is goed voor duikers van alle niveaus, dus ervaren duikers kunnen ook genieten van deze omgeving. De diversiteit en het volume van het onderwaterleven hier zijn verbazingwekkend met iets speciaals voor iedereen in alle tijden van het jaar.” Phil O’Shea, Scuba Dive Costa Rica

Adam Baker, een Engelse expat die in San Jose woont, behaalde zijn PADI-certificaat in Ocotal, Guanacaste in 2009. Hij zegt dat de Stille Oceaan hem meteen aan de haak sloeg tijdens zijn allereerste duik tijdens zijn PADI-cursus.

“Ik herinner me dat ik mijn eerste witpuntrifhaai zag en met een lengte van 2 meter kunnen ze intimiderend zijn, ook al zijn ze ongevaarlijk. We zagen ook octopussen, Olive ridley schildpadden, palingen, roggen, samen met een heel aantal scholen die ik niet kan identificeren. Ik wist dat dit een ervaring was die ik moest herhalen.”

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *