De grondbeginselen van het duiken in Playas del Coco, Costa Rica

Duiken Costa Rica
Alles, Blog Costa Rica, Costa Rica, Duiken Costa Rica, Duikplaatsen, Duikvankanties, Hotels Costa Rica, Liveabroad Costa Rica, Reiswinkel

De grondbeginselen van het duiken in Playas del Coco, Costa Rica

Duiken in Playa Del Cocos, Costa Rica
door Demi Johnson, Duikinstructeur

Sommige van de beste duiken in Costa Rica is voor de kust van Guanacaste, en Playas del Coco is de perfecte stad te gebruiken als uw basis als u van plan bent op het verkennen van de onderwaterwereld. Er zijn verschillende duikwinkels in Playas del Coco die duik en verblijf pakketten aanbieden, en of je nu een complete newbie bent of een doorgewinterde duiker, er is voor elk wat wils. Veel toeristen kunnen leren duiken in Playas del Coco terwijl anderen komen voor hun professionele Dive Master cursussen.

Voor degenen die ervoor kiezen om te duiken in Playas del Coco, is de standaard van veiligheid en zorg voor de klant hoog. Het onderwaterleven is hier overvloedig, en je zult niet de enorme menigten duikers ervaren die je vaak zult zien in andere populaire duikbestemmingen in Centraal-Amerika, waardoor Playas del Coco een ideale locatie is om te duiken in Costa Rica.

Lokale Playas del Coco Duikplekken

Maak een wandeling naar beneden naar Coco strand en je zult een paar eilanden recht voor je zien. Het duurt slechts 10 minuten met de boot om deze te bereiken, en met veel te zien in relatief ondiep water rond de eilanden, worden deze sites bijna dagelijks bezocht door de meeste duikwinkels in Playas del Coco.

“Argentina Point” is een andere populaire duikstek, vol met scholen vis en vaak bezocht door schildpadden. Arendroggen en octopussen zijn ook vaak te zien, en als je geluk hebt met een gids met een goed gezichtsvermogen kun je zeepaardjes, naaktslakken en zelfs prachtige Harlekijn garnalen spotten.

Als we de baai verlaten en voorbij het Riu Hotel komen, ligt Punta Gorda, een van mijn favoriete duikstekken. Een rotsachtige pinnacle, met een maximale diepte van ongeveer 30 meter, de site nooit teleurstellen. Het wordt bezocht door schildpadden, verschillende soorten paling, en de diepe zandbodem is een favoriete locatie voor enorme zuidelijke pijlstaartroggen.

Als je meerdere dagen gaat duiken, vraag dan of je niet alleen naar de eilanden in de baai gebracht kan worden, maar ook naar de vele duikstekken in het noorden en zuiden, zoals Virador, Monkey Head en Escorpiones.

Andere populaire Guanacaste duikstekken

Bat Islands maakt deel uit van het Santa Rosa National Park en is een beschermd zeegebied. Het biedt ongelooflijke duikmogelijkheden en is vooral bekend om de stierhaaien die er leven. Met strikte regels over het voederen en bewakers die patrouilleren in het gebied, is het een kans om te duiken met stierhaaien in een ethische en natuurlijke omgeving.

Bat Islands ligt op ongeveer 1,5 uur varen van Coco, maar op de tocht erheen worden vaak wilde dieren gespot. In het juiste seizoen kan men bultrugwalvissen zien breaken en hun gezang onder water horen, een onvergetelijke ervaring voor elke duiker. Soms worden ook dolfijnen en schildpadden aan de oppervlakte gezien.

Meestal duik je eerst in de “Big Scare”, waar je vrij snel afdaalt tot 30 meter in soms ruwe omstandigheden zonder ankerlijn. Om deze reden nemen sommige duikwinkels in Playas del Coco alleen gevorderde duikers mee naar deze locatie.

Eenmaal beneden is er niet veel te zien totdat de haaien hun opwachting maken. Zoals met alle dingen in de natuur, zijn waarnemingen onvoorspelbaar, en het is altijd de moeite waard om rond te vragen over recente trips. Het hoogseizoen voor stierhaaien loopt van mei tot november.

De tweede duik is meestal bij “Black Rock”, wat de klap zeker zal verzachten als je er niet in geslaagd bent om stierenhaaien te zien. Black Rock is een prachtige onderwatertop vol leven. Scholen vissen lijken het gebied te overspoelen, en als je geluk hebt kun je walvissen horen zingen!

Als het water begint af te koelen en het droge seizoen nadert, beginnen boten de tocht zuidwaarts naar Las Catalinas te maken. Het gebied is een toevluchtsoord voor manta’s tussen november en april. Ook hier ga je niet voor anker, en de stromingen kunnen sterk zijn. Er is genoeg te zien rond de Las Catalinas eilanden zelfs als je niet bezocht wordt door een manta – je bent er zeker van om grote scholen vis te zien, en meestal ook veel adelaarsroggen en wit tip rifhaaien.

Het beste advies voor deze duikstek? Kijk voortdurend rond. Manta’s houden ervan om ondiep te blijven, en je zult er hoogstwaarschijnlijk een zien die gracieus over je hoofd zweeft. Met een spanwijdte die tot 7 m kan reiken, staan deze vriendelijke reuzen bovenaan het lijstje van de meeste duikers. Het duurt ongeveer 45 minuten om Las Catalinas te bereiken vanuit Coco.

Duikomstandigheden in Playas del Coco

De watertemperatuur is het warmst rond juli en kan oplopen tot 30 graden Celsius. U zult zich comfortabel voelen in een 3mm, sommige mensen dragen alleen hun zwembroek. Er kunnen babykwalletjes rondzwemmen, dus ik zou op zijn minst een rashguard aanraden.

Als het droge seizoen nadert, daalt de watertemperatuur en op een diepere duik aan het einde van het jaar, kan het wel 17 graden worden! Vraag de duikschool die je kiest wat voor temperaturen ze de afgelopen dagen hebben gehad, en als je materiaal huurt, zorg er dan voor dat je een geschikt wetsuit krijgt.

Visibility varies too, and some people who are used to the crystal clear waters of the Carribean can sometimes get a shock. Don’t let it put you off though, there is so much life around the sites, and an experienced guide can point out things you wouldn’t have noticed yourself. If you are nervous about the visibility or conditions, ask to be guided in a small group.

 

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *