10 Beste duik- en snorkelplekken in Costa Rica – Blog Costa Rica

Duiken Costa Rica
Alles, Blog Costa Rica, Costa Rica, Duiken Costa Rica, Duikplaatsen, Duikvankanties, Liveabroad Costa Rica, Reiswinkel

10 Beste duik- en snorkelplekken in Costa Rica

Dankzij het voedselrijke kustwater kan duiken en snorkelen in Costa Rica een magische ervaring zijn. De heldere zee biedt zichtbaarheid voor scubaduiken tussen 30 en 100 voet, wat garandeert dat je allerlei soorten onderwaterleven zult zien. Duikers kunnen zelfs afgeleid worden van de schoonheid van de onderwaterwereld door het zien van ‘grote dieren’ – waaronder walvishaaien, mantaroggen, dolfijnen, zeeschildpadden en af en toe een bultrugwalvis. Als duiken niet je ding is, is snorkelen een geweldige manier om het onderwaterlandschap te verkennen. Costa Rica heeft een verscheidenheid aan snorkelmogelijkheden voor beginners en gevorderden. Vele duik- en snorkeltours zijn beschikbaar langs de kusten van Costa Rica, maar de volgende zijn volgens ons de beste bestemmingen voor duiken en snorkelen in heel Costa Rica.

Gandoca Manzanillo Wildlife Toevluchtsoord | Zuidelijke Caribische Kust

De Gandoca Manzanillo Wildlife Refuge wordt door velen beschouwd als de beste plek om te snorkelen en duiken aan de Caribische kust van Costa Rica. Het koraalrif, kleine baaien, inhammen en eilanden zijn het perfecte recept voor het aantrekken van zeeleven. Zeeschildpadden (nestelen van maart tot juli), zeekoeien, krokodillen en dolfijnen zijn slechts enkele van de dieren die Gandoca Manzanillo hun thuis noemen.

Cahuita Nationaal Park | Zuidelijke Caribische Kust

Cahuita National Park aan de zuidelijke Caribische kust heeft een van de grootste levende koraalriffen (met meer dan 35 soorten koraal) voor de kust van Costa Rica. Het kustpark grenst aan een pad van 5,6 mijl langs de kustlijn. Maak de tocht ongeveer 2,35 mijl waar je Punta Cahuita bereikt, een van de beste snorkelplekken in het park. Het kan aan deze kant van het land regenachtig zijn. Als je enige flexibiliteit hebt, plan dan een bezoek in de drogere maanden september en oktober, vooral tijdens het kleurrijke reggae-stijl festival van Carnaval.

Caño eiland Biologisch Reservaat | Osa schiereiland

Er zijn een aantal prachtige locaties rond het Osa schiereiland waar duikers – zowel beginners als doorgewinterde veteranen – onder de oppervlakte gaan om een geheel vreemde wereld te ervaren. Het heldere water van de Stille Oceaan biedt het hele jaar door een zichtbaarheid van 30 tot 100 ft, zodat bezoekers van Costa Rica’s onderwaterwereld altijd een onbelemmerd zicht hebben op de enorme variëteit van het onderwaterleven waarmee ze zwemmen. Geen enkele andere plaats heeft echter zoveel unieke duikplekken als het Caño Island Biological Reserve. Kijk uit naar witpunthaaien en stierhaaien. Gevlekte dolfijnen zijn altijd nieuwsgierig en kunnen in het kielzog van de boot spelen. Je zult meer vissen zien dan je aankunt – bezoekers komen vaak scholen van honderden tegen. Vanwege de status van Cano Island als biologisch reservaat zijn er vijf aangewezen duiklocaties en mogen er slechts tien duikers tegelijk in het water zijn. Hieronder staan de vijf aangewezen duiklocaties binnen het reservaat:

El Bajo del Diablo

Diepte: 20 tot 80 voet

El Bajo del Diablo (of “Duivelsrots”), de belangrijkste duiklocatie rond het eiland Caño, ligt iets meer dan een mijl uit de kust van het eiland waar enorme rotspieken uit de oceaanbodem steken en een ongelooflijk onderwaterlandschap van pieken en valleien vormen. Reusachtige mantaroggen met een spanwijdte tot 2 meter zijn hier waargenomen, evenals de springende Mobula-rog. Een aantal haaiensoorten kan hier ook worden gezien, waaronder stierhaaien, verpleegsterhaaien, en als je geluk hebt, de ongrijpbare walvishaai. Meer betrouwbaar is de aanwezigheid van een groot aantal kleinere, tropische vissen rond de uitstekende rotsen.

Cueva del Tiburon

Diepte: 50 voet

Dit is een duik die toegankelijk is voor duikers van alle ervaringsniveaus en, afhankelijk van je geluk, kan dit een van de meest ongelooflijke duiken zijn die je ooit zult maken. De “Shark Cave” is de thuisbasis van verschillende wit tip haaien, en duikers kunnen meestal ongeveer 6 of 7 van deze slapende zien vanuit de mond van de grot. Vanwege de parkregels mogen duikers de grot niet betreden. Toch is het spectaculair om te zien hoe de slapende haaien zich in de rotsen verschuilen. Naast de grot zelf, doorkruist deze duik vele onderwater rotsformaties en hard koraal waar u vele tropische vissen kunt zien – kogelvissen, boxfish, goatfish, zeeschildpadden en van tijd tot tijd zelfs enkele grote roggen. Als de zon precies goed op het koraal schijnt, kunnen duikers ook prachtige kleurrijke koraalreflecties ervaren die oneindig gedenkwaardig zijn.

De koraaltuinen

Diepte: 15 tot 40 voet

Dit is zeker de nummer één plek om te genieten van spectaculaire koraalriffen en de verschillende soorten die deze habitat hun thuis noemen. Dit is een ondiepe duik met een maximum diepte van 40 voet. Op deze diepte kunnen duikers zwemmen met de waterjuffer, de papegaaivis, de vlindervis, het stekelvarken, de grondel, en misschien zelfs een octopus! Het kleurenpalet van deze dieren is absoluut verbluffend, als een onderwater regenboog.

Paraíso

Diepte: 65 tot 70 voet

Spaans voor “Paradijs”, deze duiklocatie heeft een toepasselijke naam – als je een vis was, zou je hier ook willen wonen! De vulkanische lava formatie is de thuisbasis van duizenden en duizenden blauwe en gouden snappers. Deze vissen komen samen in scholen, en zwemmen door een van deze groepen is als duiken door een levende tunnel. Er zijn ook grote groepen barracuda’s die rond de scholen horse-eye jacks cirkelen, wachtend op het juiste moment om toe te slaan. Het drama is echt, en u zit op de eerste rij om het te zien gebeuren! Mis Paraiso niet bij je volgende bezoek aan Caño eiland.

Marenco Rots

Diepte: 50 tot 60 voet

Dit gebied is bedekt met wuivend zwart koraal, waar grunts en snappers zwemmen en kreeften heen en weer kruipen op zoek naar hun volgende maaltijd. Het gebied is ook de thuisbasis van grote hoeveelheden plankton, wat scholen van verschillende soorten grotere vissen aantrekt om zich te voeden bij Marenco Rock.

Catalina Eilanden voor Duiken of Snorkelen | Guanacaste

In de Stille Oceaan voorbij Flamingo Bay, Guanacaste, trekken de Catalina Eilanden zowel duikers als snorkelaars aan. Deze uitstekende vulkanische rotsformatie is de thuisbasis van een verscheidenheid aan zeeleven zoals zeeschildpadden, octopussen, adelaarsroggen, murenen, adelaarsroggen, zeepaardjes, wit tip rifhaaien, en nog veel meer. Duik- en snorkeltours van een halve dag naar de Catalina-eilanden zijn beschikbaar vanuit de Guanacaste-regio.

De Golf van Papagayo om te snorkelen | Guanacaste

In de noordwestelijke provincie Guanacaste, bij het Papagayo schiereiland, is de Golf van Papagayo een prachtige snorkelbestemming vanwege de kalme en beschermde inhammen en baaien. Ondanks dat het een opkomend resortgebied is, heeft het Papagayo schiereiland zijn natuurlijke integriteit behouden met zijn weelderige tropische landschap en meer dan 400 soorten wilde dieren.

Gulfo Dulce voor snorkelen | Osa Peninsula

De Gulfo Dulce op het Osa schiereiland heeft zowel unieke mariene als terrestrische ecosystemen waardoor het de perfecte bestemming is voor diegenen die houden van wilde dieren op zowel land als zee. Het is ook de thuisbasis van een aanzienlijke populatie van spinnerdolfijnen, dus je zou een geïmproviseerde circusvoorstelling kunnen meemaken tijdens je snorkelavontuur! De spinner dolfijnen kunnen zich verzamelen in super-pods en ze zijn een genot om te bekijken vanaf de boot of van dichtbij onder de oppervlakte. De riffen voor de kust bevatten meer dieren dan je in één uitje kunt zien, dus wees niet verbaasd als je al snel weer terug wilt.

Costa Rica Duiken & Snorkelen Tours
Als jouw Costa Rica Experts, vertegenwoordigen wij full service, PADI-gecertificeerde duikshops om een veilige en geweldige duik- en snorkelervaring te garanderen. De meeste snorkeltours combineren zeilen in de excursie-ervaring met de mogelijkheid om ‘s morgens of bij zonsondergang te boeken. Drankjes en soms snacks of een maaltijd kunnen worden geserveerd, afhankelijk van de tour. Praat met een Costa Rica Expert over welke opties er zijn voor de snorkel- of duikbestemming van je keuze. De volgende zijn enkele extra duik en snorkel ervaringen om uit te kiezen.

Snorkelen of duiken Tour van Cano Island Biological Reserve
Golfo Dulce dolfijn- en snorkeltour
Guanacaste Ochtend of Zonsondergang Cruise en Snorkeltour
Guanacaste Kajak en Snorkeltour

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *