Duiken in Costa Rica – Avontuurlijk toerisme onder de golven

Duiken Costa Rica
Alles, Alles inclusief, Blog Costa Rica, Costa Rica, Duiken Costa Rica, Duikplaatsen, Duikvankanties, Hotels Costa Rica, Liveabroad Costa Rica, Reiswinkel

Duiken in Costa Rica – Avontuurlijk toerisme onder de golven

Duiken in Costa Rica biedt je de kans om te zwemmen met manta’s en te poedelen met witpunt rifhaaien terwijl je de enorme scholen grunts en chancho barbervissen bewondert die zich verzamelen rond de talloze rotsachtige eilandjes aan de Pacifische kust. Hoewel het niet wordt beschouwd als een duikbestemming op gelijke voet met de Rode Zee of Papoea-Nieuw-Guinea (niet veel plaatsen zijn dat – dus wees voorzichtig dat je daar niet verwend wordt met duiken), biedt het duiken in Costa Rica voldoende sensatie voor zowel de duikliefhebber als de beginner. De tarieven voor duikbrevetten zijn een van de redelijkste ter wereld. En wat meer is, je avontuurlijke mogelijkheden boven water zijn groter dan de meeste andere plaatsen en omvatten surfen, atv tours, vissen, jungle canopy tours, vulkaan beklimmingen, en paardrijden om er maar een paar te noemen.

Ik heb een jaar in Costa Rica doorgebracht, in Playas del Coco om precies te zijn, waar ik mijn divemaster heb gehaald via een stage bij Summer Salt Dive Center. Patrick en Sandra, de Zwitserse eigenaars, runnen een uitstekende winkel en zijn ongelooflijk aardig en goed geïnformeerd over het duiken rond Coco – ze hebben ook de snelste duikboot in het gebied. Tijdens mijn stage en werk heb ik gedoken met enorme manta’s, gesnorkeld met een walvishaai, een stierhaai van een meter of tien gezien (een echte hartenbreker), gezwommen naast een moeder en kalf bultrugwalvis en ontelbare andere zeedieren gezien.

In feite is de dichtheid van het zeeleven iets dat het duiken in Costa Rica aan de Pacifische kust onderscheidt van locaties rond het Caribisch gebied, met inbegrip van de veel geprezen baai-eilanden van Roatan en Utila. Na een week duiken in Utila was ik nogal teleurgesteld over het aantal dieren dat ik zag. Vele waren zeer klein en afgezien van het koraal, dat prachtig was, was er niet veel actie. Wanneer je in Costa Rica duikt, is actie meestal geen probleem.

Een overweging om in gedachten te houden is dat, terwijl er veel leven te zien is tijdens het duiken in Costa Rica, de zichtbaarheid heel erg varieert. Dezelfde stromingen en plankton die de vissen aantrekken kunnen soms het zicht verminderen, dat gemiddeld tussen 20-50ft of 6-15m is. Echter, talrijke keren wanneer ik een vermindering van de zichtbaarheid heb ervaren, heb ik ook enorme pijlstaartroggen zien verschijnen, schijnbaar uit het niets. Haaien lijken zich ook meer op hun gemak te voelen, en met een ervaren duikgids zul je zeker iets interessants zien. Wees je er wel van bewust dat duiken in Costa Rica niet is alsof je in een zwembad springt zoals in het Caribisch gebied vaak het geval is, maar als je grote vissen wilt zien en niet alleen mooi koraal dan zul je zeker je kans krijgen.

De beste plaatsen om te gaan diepzeeduiken zijn Playas del Coco aan de noordwestkust en Caño Island voor het Osa schiereiland. Op ongeveer drie kwartier varen van Playas del Coco ligt het populaire Catalinas Island in het zuiden, waar ik mijn eerste manta zag, en Murcielagos Island in het noorden, waar ik mijn eerste stierhaai zag. Beide plaatsen hebben uitstekende duikmogelijkheden. Zelfs andere dichterbij gelegen duikstekken zoals Punta Gorda en Tortugas Island bieden een groot scala aan dingen te zien en ik heb vele tevreden duikers door deze stekken geleid. Duikbedrijven in Golfito en Drake Bay kunnen Caño Island bereiken, waar een mooi rif is en veel vis te zien is.

Als laatste opmerking, als je van plan bent je eigen uitrusting mee te nemen, vergeet dan je wetsuit niet. Hoewel de watertemperatuur normaal tussen 24 en 29 graden Celsius ligt, zijn er op diepte thermoclines (lagen kouder water) die de temperatuur kunnen doen dalen tot ongeveer 18 graden Celsius. Duikgidsen die hun werk goed doen, zouden een behoorlijke fooi moeten krijgen. Ik heb ooit duizend colones als fooi gekregen, wat neerkomt op $1,85. Ik kan je vertellen dat als divemaster die slechts $400 per maand verdient, de fooien je helpen het hoofd boven water te houden. Tot slot moet je overwegen of je tijdens het regenseizoen of het droge seizoen wilt komen. Het droge seizoen is het populairst en biedt gemiddeld een iets beter zicht, maar tijdens het regenseizoen (mei-nov.) is de drukte kleiner en op dagen met goed zicht lijkt de hoeveelheid onderwaterleven zich echt te vermenigvuldigen.

Voor preciezer advies kunt u contact opnemen met een goede duikshop zoals Summer Salt om te weten te komen wat de huidige condities zijn en hoe er de laatste tijd gedoken wordt.

Klik op deze link voor meer gedetailleerde informatie en tips over duiken in Costa Rica [http://www.travelcostaricaonline.com/costa-rica-scuba-diving.html]. Bekijk mijn reisgids voor Costa Rica voor meer algemene reisinformatie inclusief attracties, activiteiten, en meer gebaseerd op mijn ervaring in dit prachtige land.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *