Costa Rica: PADI Open Water Certificatie Deel II

Duiken Costa Rica
Alles, Alles inclusief, Blog Costa Rica, Costa Rica, Duiken Costa Rica, Duikplaatsen, Duikvankanties, Hotels Costa Rica, Liveabroad Costa Rica, Reiswinkel

Costa Rica: PADI Open Water Certificatie Deel II

De slanke witte boeg van de boot sneed door de woelige golven van de Stille Oceaan terwijl de vroege ochtendzon over het oppervlak danste. Een koel briesje maakte de brandende zon draaglijk terwijl de zeenevel van de zijkanten van de boot spoot. De motor brulde terwijl hij ons naar de eerste duikplaats van de dag bracht: Tortuga, vlak voor de kust van Playa del Coco, Costa Rica. Beelden van elke onderzeese documentaire die ik ooit had gezien speelden door mijn hoofd terwijl we ons voorbereidden om onze eerste open water duik te maken. Mijn hartslag nam toe en ik merkte dat ik de rand van mijn stoel stevig vasthield, wat waarschijnlijk maar goed was ook, want de boot slingerde nogal onregelmatig. Ik hoorde dat de Stille Oceaan een ander beest is dan het kristalblauwe water van de Caraïben en als ik in de smaragdgroene diepten keek, vroeg ik me af wat er onder de oppervlakte schuilging. Het ergste was nog dat ik vergeten was een GoPro mee te nemen!

De kustlijn was bezaaid met kleine eilandjes en de boot vertraagde toen we een klein cluster naderden, golven sloegen over de grillige rotsen die hen omringden en het zeewater 15 meter de lucht in stuurden. Martin’s stem trok mijn aandacht terug en hij besprak de duikdoelen en de vaardigheden die we zouden gaan oefenen. Ik luisterde aandachtig, zo aandachtig als iemand kan zijn die opgewonden is om voor de eerste keer te gaan duiken. We zouden langs een lijn afdalen vanwege de stroming die in dit gebied gebruikelijk was en eenmaal op de bodem zouden we een rondje over het rif maken, wat basisvaardigheden oefenen en kijken welke wilde dieren we konden vinden. Met alle logistieke zaken geregeld, was het tijd voor de uitrusting! Ik pakte mijn wetsuit en dook over de rand, terwijl ik het gemakkelijk in het water aantrok. Ik merkte meteen de stroming en moest een klein stukje zwemmen om na een paar seconden weer bij de boot te komen. Ik hees mezelf terug aan boord en klikte mijn BCD en gewichten vast. Lincoln en ik deden onze buddycheck, BWRAF (Buoyancy, Weights, Regulators, Air en Final check) was gemakkelijk te onthouden met een gezegde dat Martin ons leerde “Bruce Willis Ruins All Films” Ik heb dat nog steeds in mijn hoofd telkens als ik me klaarmaak om te gaan duiken.

We zouden een back roll entry doen voor deze duik en zelfs na het geoefend te hebben in het zwembad de dag ervoor was ik een beetje nerveus, er is een groot verschil tussen een 2 voet hoge muur in het zwembad en een 6-7 voet drop van de zijkant van een grote boot. Een beetje lucht in mijn BCD om me drijvend te houden aan de oppervlakte en ik was er klaar voor. Ik keek toe hoe Lincoln terug in het water plonsde en het OK teken gaf en mijn hand tegen mijn ademautomaat en masker hield en me achteruit van de boot liet glijden. Ik keek een fractie van een seconde omhoog naar de lucht voordat ik neerstortte in de kolkende zee van bubbels en mijn zicht werd gevuld met de bodem van de boot voor een moment voordat ik weer naar de oppervlakte dobberde en mijn weg baande naar de aanmeerlijn waarlangs we zouden afdalen. Toen de groep eenmaal bij elkaar was gaf Martin het teken om een 5 punts afdaling te doen en begonnen we aan ons avontuur onder de golven.

Het zicht was ongeveer 25 ft, niet geweldig maar ik vond het niet erg, ik had te veel plezier. Ik daalde langzaam af en zag de lijn in de diepte verdwijnen. Ik was de laatste die de bodem bereikte, waar iedereen op me wachtte. Ik seinde wat er aan de hand was en Martin knikte en gaf het teken om te vragen of ik ok was. Ik antwoordde bevestigend en we begonnen aan onze duik, Linc naast me als mijn duik buddy. Onmiddellijk werd ik weggeblazen door de enorme hoeveelheid leven om ons heen overal waar we keken. Grote scholen vissen dartelden tussen de ruwe rotsen van het rif, grote kogelvissen zwermden rond en keken ons nieuwsgierig aan terwijl we voorbij zwommen en verschillende gevlekte adelaarsroggen gleden moeiteloos langs ons heen en verdwenen in de nevel. Ik was verbaasd en voelde zeewater in mijn masker kruipen. Ik realiseerde me dat ik aan het grijnzen was en dat mijn masker daardoor lekte. Ik maakte het snel schoon met behulp van de vaardigheden die we geleerd hadden en ging meteen weer verder met het genieten van het ongelooflijke landschap.

Een grote murene lag op de loer in een grote spleet en staarde ons aan, zijn mond open in wat ik dacht dat een snauw was (dit is eigenlijk gewoon hoe ze ademen). Ik dacht terug aan de verhalen over mensen die een vinger of een arm kwijtraakten door deze machtige wezens en ik hield respectvol afstand. Een goede les om te leren, niets in de oceaan is erop uit om je te pakken of pijn te doen, zolang je respectvol omgaat met elk dier. Je bent tenslotte een bezoeker in hun wereld. We gingen verder langs het rif en kwamen verschillende leeuwvissen tegen en Martin wees ons op een paar zeer goed gecamoufleerde schorpioenvissen. Ik zou er gewoon aan voorbij zijn gelopen en gedacht hebben dat het rotsen waren. Elk schepsel was zo uniek en goed aangepast aan zijn onderwaterwereld, zowel roofdier als prooi. Dit overtrof alles waar ik altijd van gedroomd had.

een brutale kleine kogelvis

De vaardigheden die we die dag zouden laten zien waren het afzetten van het masker en het terughalen van de ademautomaat, iets waarvan ik hoopte dat het soepel zou gaan. In het zwembad ging het nog wel, maar met 20 meter water boven je is het een ander verhaal. Gelukkig voor mij verliepen ze zonder problemen en gaven ze me een flinke boost in mijn zelfvertrouwen dat ik mezelf niet zou verdrinken. Met de officiële zaken uit de weg waren we in staat om onze tour van het rif voort te zetten en te genieten van alle gekke bezienswaardigheden die het te bieden had. Er is iets speciaals aan het gevoel van gewichtloos drijven en kijken naar al deze micro-verhalen die zich ontvouwen en ik wist dat ik verslaafd was voor het leven. Het is verbijsterend om te bedenken dat al dit leven op 70% van het aardoppervlak bestaat en dat de meeste mensen dit nooit van dichtbij kunnen meemaken. Toen we weer omhoog gingen en een veiligheidsstop maakten op 15 ft voor 3 minuten, had ik veel om over na te denken en een nieuw niveau van respect voor de oceaan en het leven in het algemeen. Dit is voor mij een van de grootste voordelen van duiken, het doet je beseffen hoe klein je bent op deze planeet en hoeveel geluk je hebt dat je hier bent om het te ervaren, al is het maar voor een korte tijd.

Ik brak de oppervlakte met een enorme grijns op mijn gezicht, slikte een mondvol van de zee terwijl ik mijn snorkel omdeed en peddelde mijn weg naar de boot. Het beklimmen van de ladder was een beetje beverig omdat de boot heen en weer zwaaide en ik plofte neer op de stoel en maakte mijn uitrusting los. Ik draaide me om naar Linc en zag een grote grijns die mijn eigen grijns weerspiegelde. Voor de eerste keer duiken (en elke keer daarna) was een geweldige ervaring. En het was nog maar de eerste duik van de dag.

Een dag en nog 3 duiken later kwamen we aan de oppervlakte als volledig gecertificeerde open water duikers. Martin’s makkelijk te volgen instructies hadden het hele proces tot een feest gemaakt en ik stond te popelen om door te gaan met het leren van nieuwe vaardigheden. Terwijl de zon onderging boven Costa Rica klonken we onze biertjes samen met het personeel van de duikshop en luisterden gretig naar verhalen over verschillende lessen die we hadden geleerd en enkele waarschuwende verhalen van alle ervaren duikers rond de tafel. Mijn logboek had nog zoveel bladzijden om te vullen en ik kon niet wachten om weer de oceaan in te gaan. Met nog 5 dagen te gaan op onze reis wendde Lincoln zich tot mij en zei “ZO, denk je dat we ons gevorderd open water moeten doen?” Ik glimlachte alleen maar terwijl de warme avondbries door de bar stroomde en de geur van de zee met zich meebracht. Hij wist mijn antwoord al.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *