Van Stevenson tot Crichton tot Cousteau tot U – Cocos Eiland onder water Costa Rica Ecotoerisme

Duiken Costa Rica
Alles, Blog Costa Rica, Costa Rica, Duiken Costa Rica, Duikplaatsen, Duikvankanties, Hotels Costa Rica, Liveabroad Costa Rica, Reiswinkel

Van Stevenson tot Crichton tot Cousteau tot U – Cocos Eiland onder water Costa Rica Ecotoerisme

Hoewel Costa Rica wereldberoemd is om zijn grote toerisme, is het afgelegen, wilde Cocos Eiland weinig bekend.

Bijna halverwege de Galapagos Eilanden, ligt Cocos zo’n 340 voor de kust van de Stille Oceaan in Costa Rica. Het heeft een oppervlakte van slechts 8 km2, maar zijn faam overtreft zijn grootte.

U en ik kennen het als Jurassic Park, omdat de afgelegen ligging de verbeelding van Michael Crichton aanwakkerde en als decor diende voor dat beroemde boek en de filmserie van Steven Spielberg.

En ongeveer een eeuw voor Crichton zou een andere auteur, ene Robert Lewis Stevenson, zo geboeid zijn geweest door verhalen uit het verleden dat hij de geliefde avonturenroman Treasure Island en de onsterfelijke piraat Long John Silver creëerde.

De romantiek van de Cocos komt niet door de afgelegen ligging. Nee, inderdaad. Deels spreekt het tot de verbeelding vanwege zijn verleden. Piraten, verborgen schatten. Echte piraten, echte begraven schatten. Omdat het buiten de normale vaarroutes lag voor de marinevloot van H.M.S., verborgen piraten zich er en begroeven er echte schatten, zoals de beroemde Limaschat en de Devonshire-schat. En, tot op de dag van vandaag, kan die buit nog steeds op Cocos zijn.

Lang nadat de echte piraten kwamen en gingen, ontdekte ene Jacques-Yves Cousteau een ongelooflijke schat vlak voor de kust. Hij beschreef Cocos als “het mooiste eiland ter wereld”, een gevoel dat blijkbaar werd gedeeld door de Costa Ricanen, die het tot een van de zeven wereldwonderen van hun land uitriepen.

Cousteau, vader van de Aqua Lung, was de eerste die in de wateren van Cocos dook en de onvergelijkbare rijkdommen ontdekte. Het is onbetwistbaar een van de beste plaatsen ter wereld om te duiken en wordt door veel duikers beschouwd als de beste plaats op de planeet om grote zeedieren te bekijken. Er zijn zoveel haaien dat het de naam Haaieneiland heeft gekregen van velen die het hebben bezocht en enkele van ‘s werelds grootste hamerhaaien zijn er te vinden.

Het is zo bijzonder en zo uniek dat het wordt beschouwd als een van de zeven natuurwonderen op aarde.

Vanwege de afgelegen ligging en het totale gebrek aan toeristische voorzieningen wordt Cocos Eiland niet druk bezocht.

Je komt er alleen per boot na 30 uur op open water. Maar eenmaal daar, vind je een wild, onbewoond eiland met vele beroemde duikspots voor zijn kusten. Als je het geluk hebt Cocos te bezoeken, mag je alleen aan land gaan met voorafgaande toestemming van de rangers en niemand mag er overnachten behalve op hun boten.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *