Duiken in Costa Rica – Duikvakantie Costa Rica Blog

Duiken Costa Rica
Alles, Alles inclusief, Blog Costa Rica, Costa Rica, Duiken Costa Rica, Duikplaatsen, Duikvankanties, Hotels Costa Rica, Liveabroad Costa Rica, Reiswinkel

Duiken in Costa Rica

Costa Rica is een ecotoeristisch paradijs met regenwouden, exotische wilde dieren, vulkanen en nog veel meer. Dit kleine Midden-Amerikaanse land is ook een interessante plaats om te duiken. Het meeste duiken in Costa Rica wordt gedaan aan de westkust van de Stille Oceaan met een gebied in de Guanacaste regio in het noordwesten van het land en een ander ten zuiden van de hoofdstad San Jose in de buurt van het midden van de westkust. Als u San José binnenvliegt, moet u een eindje reizen om een van deze twee plaatsen te bereiken.

Het Guanacaste gebied is een beetje gemakkelijker te bereiken, vooral als men een vlucht rechtstreeks naar de stad Liberia in het noorden van Costa Rica zou kunnen regelen. Er zijn enkele seizoensgebonden chartervluchten vanuit Noord-Amerika rechtstreeks naar Liberia. De stad Playas del Coco, die gebruikt wordt als de belangrijkste basis voor duikers, ligt op een korte taxirit van de luchthaven van Liberia. Er zijn restaurants en kleine hotels in Playa del Coco, waaronder een paar duikbedrijven die in Amerikaanse handen zijn. Deze duikuitbaters hebben meestal speciale pakketaanbiedingen beschikbaar die zowel duiken als logies in een van de lokale hotels omvatten. Alles in de stad is gemakkelijk te voet te bereiken.

Ik maakte een reis om hier te duiken tijdens het late herfstseizoen. De maatschappij die ik gebruikte was Rich Coast Diving. De lokale Costa Ricaanse divemasters van Rich Coast brachten alle duikuitrusting, inclusief tanks, elke ochtend met een pick-up truck naar het strand.

De duiken varieerden van ongeveer 60 voet tot 85 voet met milde tot matige stromingen. Een ding dat alle duikers hier zal opvallen is dat het duiken in Costa Rica heel anders is dan het gebruikelijke rifduiken in de Caraïben. Het zicht is veel minder goed en er zijn enkele merkbaar koudere thermoclines. De slechte zichtbaarheid is te wijten aan de grotere hoeveelheden plankton in de lokale wateren in vergelijking met de Caribische Zee. Op sommige duikplaatsen moesten we door stukken water zwemmen die in een bijna bruine kleur soep veranderden. Dit verminderde het zonlicht van bovenaf drastisch. Er is echter een enorm pluspunt aan dit mindere zicht. Het plankton trekt grotere zeedieren aan en als duikers hier zijn gekomen om de groten te zien, zullen ze niet teleurgesteld worden.

Zelfs sommige van de rifvissen hier zijn groter. De trompetvissen die we hier zagen, zijn bijvoorbeeld aanzienlijk groter dan die in de Caribische wateren. Ook zijn er hier veel meer stekelvarkens. Voorheen zag ik in Caribische wateren maar een paar stekelvarkens en die waren meestal alleen. Hier in Costa Rica zag ik er grote scholen van. We kwamen ook regelmatig grote scholen van andere vissoorten tegen.

De lokale divemasters hier werken duidelijk op een andere manier dan hun tegenhangers elders. Op veel Caribische locaties zouden de divemasters een ‘alleen kijken, niet aanraken’ regel promoten. Hier keerden de divemasters actief elke rots om om interessante wezens voor ons te vinden. Zij vingen ze in hun handen en gaven ze door aan de andere duikers. In drie dagen duiken heb ik een zeepaardje, een octopus, een gevlekte paling, een oranje gekleurde kikkervis en een opgeblazen stekelvarkenvis vastgehouden. Natuurlijk is deze praktijk van het omgaan met zeedieren discutabel in termen van ethiek, maar het was zeker een interessante ervaring om deze wezens in mijn handen te houden. De divemasters waren zeker hard aan het werk want ze wilden er zeker van zijn dat de gasten een goede duiktrip hadden.

Grote dieren zoals reuze zeeschildpadden, pijlstaartroggen en witpunthaaien werden ook gespot. Wat ik nooit van mijn leven zal vergeten, is dat een grote school koeneusroggen recht op onze groep duikers af kwam. Ze leken wel een enorm eskader buitenaardse ruimteschepen. Ze gingen dwars door en langs ons heen terwijl wij verwonderd toekeken. Toen verdwenen ze. Deze gedenkwaardige ervaring was van veel te korte duur.

Dus voor een heel ander soort scubaduiken dan in het Caribisch gebied zonder al te veel verder te reizen, is Costa Rica een interessante bestemming voor duikers om te overwegen. Er zal geen kristalhelder zicht zijn maar het onderwaterleven zal anders zijn met meer grote dieren om te zien. Het duiken zelf is ook zeer redelijk in kosten die beduidend lager zijn dan in premium geprijsde locaties zoals de Kaaiman Eilanden en de Bahamas. Bovendien zijn er vele andere dingen te zien en activiteiten te doen aan land naast het duiken, wat Costa Rica tot een zeer volledige vakantie maakt.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *