Avontuurlijke reizen door Costa Rica – Blog Costa Rica

Duiken Costa Rica
Alles, Alles inclusief, Blog Costa Rica, Costa Rica, Duiken Costa Rica, Duikplaatsen, Duikvankanties, Liveabroad Costa Rica

Avontuurlijke reizen door Costa Rica

In de zomer van 2007 begon ik aan een expeditie naar één van de avontuurhoofdsteden van de wereld – Costa Rica. We hadden maandenlang op deze reis gewacht, en toen augustus ten einde liep (het regenseizoen in Costa Rica), pakte ik samen met 4 andere avonturiers onze koffers op een vrijdag na het werk en trokken drie uur zuidwaarts naar de luchthaven van Detroit.

Na uren rijden, een aansluitende vlucht in Fort Lauderdale, Florida, en een vlucht te midden van een orkaan, landden we laat in de middag in San José. Onze eerste opdracht was om naar het autoverhuurbedrijf te gaan, waar we een goede SUV huurden om de hele reis mee door te komen (we wisten niet dat… dat niet het geval zou zijn). We aten snel wat, werden kletsnat van de stortregens, en begonnen toen aan onze rit.

Onze eerste bestemming was Cerro Chirripo. Maar als ik erop terugkijk, was de rit net zo’n adrenalinekick als de komende beklimming. Het rijden in de late avond over de bochtige en gevaarlijke bergwegen gaf ons een aantal prachtige uitzichten over de vallei beneden ons. We reden over een berg die “Cerro de la Muerte” heet, wat in het Spaans “De Berg van de Dood” betekent. Al snel kwam onze weg tot een einde in een klein stadje genaamd San Isidro. Maar dit was niet onze bestemming. We moesten naar een plaats genaamd “San Gerardo de Rivas”. We stopten om de weg te vragen en de eerste man met wie we spraken leek niet geïnteresseerd om ons te helpen. Waarschijnlijk omdat hij een levende eend had kwakend in een zak die hij over zijn schouder had gegooid. Ik wed dat hij haast had om thuis te komen en eten te maken. Uiteindelijk vonden we twee vrouwen die ons uitlachten, maar ons uiteindelijk hielpen (met het beetje Spaans dat we kennen, konden we de aanwijzingen die ze ons gaven verstaan). De eenbaansweg met grind leidde ons uiteindelijk naar ons hostel.

We werden om 5 uur ‘s ochtends wakker en zagen het vreemde land waar we net de nacht hadden doorgebracht. We logeerden in een glorieuze herberg die tegen de rotsen was gebouwd, eigendom van een Amerikaan uit North Carolina die in de bush was gaan wonen om de Cerro Chirripo zo vaak te beklimmen als hij wilde. We hadden het hele huis voor onszelf, keuken en alles. We lieten een deel van onze bagage achter in zijn hostel en onze auto op zijn parkeerplaats en begonnen aan onze trektocht.

We begonnen aan de voet van het park, en tegen de tijd dat we bij het eerste kilometerpaaltje waren, beseften we allemaal pas goed wat het betekende om de hoogste berg van Costa Rica te beklimmen (de op één na hoogste van Midden-Amerika). Met een hoogte van meer dan 3.800 meter boven de zeespiegel, zou deze 14 kilometer lange wandeling het beste van ons gaan krijgen. We liepen door vochtigheid, regen en twee lagen bewolking voordat we op de helft van de route aankwamen. Omdat we al moe waren, aten we gezond voedsel en namen water in. De regen nam uiteindelijk af toen we verder gingen. Het begon koud te worden en het terrein begon dor te worden als een woestijn. Onze vermoeidheid werd erger en erger, en de rustpauzes kwamen steeds vaker voor. Toen de zon begon te schijnen, wisten we dat we het basiskamp moesten halen, want Cerro Chirripo is het thuis van alle 6 de katten van Costa Rica. Na 9 uur trekking, trokken we wat warme kleren aan (het begon te sneeuwen op dit punt) en gingen slapen in het basiskamp. De volgende ochtend stonden we vroeg op om de zonsopgang te zien tijdens het ontbijt en namen dan een piek op de top, voordat we aan onze tocht terug naar beneden begonnen. Na 4 uur trilden onze benen, maar we sprongen in de auto en reden verder.

Terwijl we door voornamelijk boerenland reden, en door een aantal afgesloten wegen, namen we een pauze in Domincal om wat zeevruchten te eten in een restaurant aan de oceaan. De zon ging onder terwijl we keken hoe het tij zich terugtrok. Terug in de auto reden we naar Manuel Antonio. Opnieuw kwamen we ‘s nachts aan in ons hostel. Dit hostel was een krot. Het was in iemands garage en er liepen zwerfhonden rond. We zijn doorgereden tot we voor een paar dollar meer een prima plek vonden op de hoofdstrip. De volgende ochtend begon ons avontuur. We maakten een wandeling naar Manuel Antonio Park, waar we wat apen tegenkwamen en een duik in de oceaan namen. De golven waren onwerkelijk. We hebben de stad bekeken en zijn daarna naar een pub gegaan. Het was best interessant om met de Ticos om te gaan, maar toch was het leuk. Een paar van de jongens werden bedrogen met valse sigaren, maar daar kwamen we snel overheen en we genoten van de avond. s Ochtends ontmoetten we een gids, Alex, die ons meenam naar de mangroves. Interactie met de apen en de ‘Jezus Christus hagedissen’ was iets dat niet gebeurt in Canada, dus we genoten van elke minuut. We zagen een aantal gave vogels en andere dieren. Maar het coolste waren de kleine kaaimanhoofdjes die we rond onze boot zagen opduiken. Op de terugweg stopten we voor wat vers Costa Ricaans fruit voordat we teruggingen naar ons hostel. We kleedden ons aan en gingen de stad weer in. Een diner in een oud vliegtuig, gevolgd door dansen in een lokale club, maakte de avond compleet.

De volgende ochtend werden we allemaal laat wakker en ziek. We moesten naar Quepos om te gaan duiken. Hoewel we bijna een uur te laat aankwamen, was het niet erg want we waren de enige toeristen die gek genoeg waren om in dit seizoen te duiken. De boot bracht ons naar een paar hele mooie riffen waar we rondzwommen. We kregen een goede glimp te zien van de vissen en kreeften die in dit gebied leven. Al met al was het duiken geweldig, maar het was tijd om verder te gaan! We stapten weer in de auto en gingen op weg naar Jaco.

Die avond in Jaco aangekomen hebben we wat gegeten en wat rondgehangen in de plaatselijke pub om wat surfvideo’s te bekijken. In het geval je het nog niet wist, Jaco is het surfers Mekka van Costa Rica. Terwijl we naar deze video’s keken werden we aangesproken door een andere Amerikaan, ook uit de Carolina’s, die ons uitnodigde om naar een echt UFC stijl gevecht te komen kijken in een lokale club. Natuurlijk gingen we akkoord. Aangekomen bij de club, was de beveiliging streng, dus we moesten de naam van de surfer noemen om binnen te komen. Onder het genot van een paar Costa Ricaanse biertjes kregen we de zeldzame kans om een ondergronds kooigevecht bij te wonen. Vechters uit alle hoeken van de wereld, maar voornamelijk uit Brazilië, waren aanwezig. Het was geweldig om te zien en mee te maken, maar zodra de avond voorbij was gingen we terug naar ons hostel voor een paar ECHTE sigaren voordat we naar bed gingen voor de nacht.

De volgende morgen vroeg namen we een taxi naar Herradura, een klein strandje ten noorden van Jaco, waar een motorboot ons oppikte en ons over de baai naar Montezuma taxiede. Dit was de eerste keer dat de regen onze plannen in de war stuurde. We hadden een boottocht geboekt naar Tortuga Island om te snorkelen, maar de orkaan maakte dit onmogelijk. Ons bezoek was echter niet tevergeefs. We hadden de gelegenheid om de stad te verkennen. Montezuma is een kleurrijk maar schilderachtig stadje. Het is absoluut geweldig en waarschijnlijk mijn meest favoriete deel van Costa Rica. We genoten van een uitstekende maaltijd en gingen toen naar onze hutten in de bergen, waar we herinneringen ophaalden over wat we hadden meegemaakt en wat ons nog te wachten staat. De volgende ochtend namen we de taxiboot terug naar Jaco, waar we onze auto ophaalden en op weg gingen, terwijl we het grootste deel van de reis vergezeld werden door tonijnen en zeeschildpadden.

Onze volgende stop was Monteverde. De rit erheen was erg interessant. De wegen werden erg hobbelig, rotsachtig en gevaarlijk. En toen gebeurde het… we kregen een lekke band (later zouden we er achter komen dat de wegen ook de ophanging en de uitlijning in de war hadden gestuurd). De lekke band ontstond op een grindheuvel, midden in een enorme bocht in de weg. Twee van ons moesten het verkeer aan beide kanten van de weg in de gaten houden en hen vragen langzamer te rijden en ons niet te raken, terwijl de rest in de regen en modder werkte aan het vervangen van de band. Uiteindelijk bereikten we Monteverde. Omwille van de belangstelling namen we een rondleiding over de hangbruggen die ze daar hadden en kregen we een aantal verbazingwekkende reptielen te zien die rondhingen in hun normale habitat. Maar toen dit voorbij was, maakten we ons klaar om te ziplinen op de hoogste, langste en snelste set van 11 ziplines die Costa Rica te bieden had. Omdat we ons in een nevelwoud bevonden, kon je, zodra je het platform verliet en met zippen begon, alles een beetje zien en verdween je vervolgens in de wolken. Dit was een heel surrealistisch en opwindend gevoel! Helemaal te gek! Deze omweg was zeker de moeite waard, maar we moesten door, want onze eindbestemming was La Fortuna en de Arenal Vulkaan. We stopten om wat te eten in een restaurant BINNEN in een boom en gingen toen weer op weg!

We kwamen ‘s avonds laat aan in La Fortuna, boekten een hele kamer voor 11 backpackers (zodat we ruimte hadden om onze natte spullen op te hangen in de hoop dat ze zouden drogen) en gingen meteen naar bed (nadat we het autobedrijf hadden gebeld om ons voertuig te vervangen). s Ochtends aten we een geweldig Tico ontbijt en waren verbaasd over het hostel dat we hadden gescoord. We hadden een diner, pub, internet café, zwembad, en uitzicht op de vulkaan direct binnen handbereik. We gingen snel de stad in en ontmoetten onze gidsen. Zij zetten ons achterin hun pick-up truck en brachten ons diep de jungle in. Dit is waar we begonnen met onze canyoning in de Lost Canyon. Dit was cool. Deze ongerepte wandeling door kristalhelder en verfrissend koel, water zou regelmatig worden onderbroken door HUGE watervallen waar we, natuurlijk, doorheen abseilden. Dit was een van mijn favoriete onderdelen van de reis. De watervallen waren enorm en zo desolaat dat zelfs omgevallen bomen van de orkanen bleven liggen waar ze lagen.

Uiteindelijk kwamen we terug in ons hostel, waar we een paar coole mensen ontmoetten en de avond met hen doorbrachten in de pub. In de ochtend splitste de groep zich op. Drie van ons huurden motorfietsen en gingen naar de beroemde “La Fortuna Waterfall” om te zwemmen en foto’s te maken. Ikzelf en nog een andere reiziger waagden ons met een gids aan de Venado grotten. Dit was niet echt een fysiek veeleisende speleologie-ervaring. In feite bestond het voornamelijk uit wandelen, kruipen, wringen en bukken. Maar het was nog steeds verbazingwekkend. De grotten waren hete en vochtige vulkaankloven diep in het vulkaangebied. Maar er was een hele gave, kniediepe, stroom water waar we de hele tijd doorheen liepen. Zoals verwacht, waren de grotten bezaaid met enorme insecten en spinnen. Het coolste deel van deze expeditie was toen de grot kleiner en krapper begon te worden, maar het kniediepe water bleef. Uiteindelijk kropen we door het water met alleen genoeg ruimte voor ons hoofd om boven te blijven. Toen verstoorde een geluid een groep vleermuizen en die vlogen recht op ons hoofd af. Nadat ik een paar keer in mijn gezicht was geraakt, ben ik gewoon ondergedompeld totdat ze voorbij waren.

Eenmaal terug bij het hostel, ontmoetten we de andere jongens en vonden een aantal gidsen om ons mee te nemen op een wandeltocht over de vulkaan. Dit duurde tot diep in de nacht toen we de hete lava uit de kegel konden zien stromen! We hadden weer eens geluk, toen de vulkaan iets meer explodeerde dan normaal. De gidsen zeiden dat dit niet vaak gebeurt en haastten zich voor de camera’s. Het was zeker een ervaring van je leven.

Uiteindelijk kwamen we terug in ons hostel waar we nog wat socialiseerden met wat mensen die we hadden ontmoet en daarna naar bed gingen. s Ochtends wisten we dat we weer in de auto zaten (die inmiddels was vervangen door een dieplader) op weg naar Limon.

Halverwege de middag kwamen we aan in Limon en hebben we de stad even bekeken. We vonden niet echt iets interessants, dus we gingen naar Puerto Viejo aan de zuidoostkust van het land, vlak naast de grens met Panama. Deze plaats was heet! En ik bedoel echt heet! De Caribische lucht was zo dicht en vochtig dat we allemaal de hele tijd zweetten. We maakten een wandeling door de stad en genoten van de culturele muziek en het eten (de kreeft was er zo goedkoop! Yum!). Op dit punt gingen we terug naar ons hostel. We verbleven in een echt cool, hippie-stijl hostel. Er waren overal hangmatten en tenten. We hingen wat rond op het strand met nog wat andere reizigers en gingen toen slapen.

In Puerto Viejo werd ik midden in de nacht wakker en zag een vleermuis van het plafond op mijn bed vallen. Toen de vleermuis het bed raakte, sprong er onmiddellijk een huiskat door het raam en slachtte de vleermuis af, precies op mijn lakens! Met de vleermuis in zijn bek, sprong de kat uit een ander raam en ging verder met zijn zaken. Interessant hè!?

De volgende ochtend gingen we ontbijten en ontmoetten we een jongen genaamd Carl. Carl nam ons mee op een tour door het achterland van Costa Rica. We bezochten een bananenplantage, een cacaoplantage, en zelfs zijn eigen huis waar we fruit aten van de bomen in zijn achtertuin. Carl nam ons mee naar een toevluchtsoord voor wilde dieren om rond te kijken. Hier aten we heerlijke gebakken bakbananen. Toen kwam de boottocht. Deze boot dreef over de Tortuguero rivier het Tortuguero Nationaal Park in. Dit park is onwerkelijk. Ten eerste is het enorm groot. Het is ook volledig onaangetast door de mens. Het park bestaat voornamelijk uit moerassen en mangroves waar we doorheen dreven. We kwamen echt coole apen en krokodillen tegen die er gewoon rondhingen. Het was op z’n zachtst gezegd erg aangenaam. Maar nogmaals, zodra de trip ten einde was moesten we weer op weg naar onze volgende bestemming; Siquirres!

In Siquirres ontmoetten we een grotere groep reizigers en begonnen we aan een wildwater rafting tocht op de Pacuare Rivier. Dit was een goede tocht met grappige en zeer bekwame gidsen en heerlijk eten voor de lunch. De rivier was prachtig. Het was erg koel en verfrissend in de Costa Ricaanse hitte, dus we spendeerden veel tijd aan het springen in de rivier. Het wildwater was dan ook relatief tam in vergelijking met wat we allemaal eerder hadden meegemaakt. Er waren enkele mooie fotomomenten van weelderig regenwoud en verbazingwekkende watervallen. We hadden de gidsen verteld dat we de volgende dag het Pascua gedeelte van de Reventazon rivier zouden gaan raften. Ze waren verbaasd en eigenlijk best bezorgd voor ons.

Het zou heel gemeen worden en vol met adrenaline. We waren opgewonden… natuurlijk. Eenmaal de reis voorbij werden we ondergebracht in een prachtige villa op een berg met uitzicht op de rivier. Het was eigendom van een Belgisch koppel dat ‘s morgens het ontbijt voor ons klaarmaakte. Hoe geweldig en verkwikkend dit ook was, tijdens het ontbijt kwam er slecht nieuws. De orkaan had het waterpeil op de Reventazon rivier zodanig doen stijgen dat het een beetje te gevaarlijk was om te raften. Dit was nogal teleurstellend, maar we hadden echt geen keus. Dus in plaats daarvan gingen we terug naar de stad en genoten we van nog wat fruit langs de weg en zaten we wat rond in het centrum, nog eens terugblikkend op onze reis.

Op dit punt stapten we in de auto en reden terug richting San Jose. Maar eerst stopten we bij de Irazu vulkaan. Dit is een slapende vulkaan waar we een rondje omheen konden lopen. De krater was erg interessant om te zien en ook de massieve lavavelden rondom. We ontdekten dat dit het beste land is om koffie op te verbouwen. Met deze informatie moesten we het onvermijdelijke gaan doen. De wind was koud, de lucht was droog en de temperatuur was laag. Dus gingen we naar de Volcano-top shop en dronken een kop vers gezette Irazu Volcano Coffee. Dit was een uitstekend einde van een onvergetelijk avontuur. Die avond in San José ontmoetten we de vrienden die we in Arenal hadden gemaakt voor nog een avondje uit voordat we ‘s morgens een vlucht zouden nemen. Maar wacht… hier houdt het niet op. Toen we een paar uur later op de luchthaven aankwamen, ontdekten we dat de orkaan die ons had geteisterd weliswaar verdwenen was, maar dat er toch een nieuwe orkaan Costa Rica binnenviel, net op tijd voor onze vlucht!

Robert Bruski,

Adrenaline Junkie

 

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *